torsdag 28. april 2011

Tid for bunadsprat

Det er alltid like spennense å se om bunaden passer! Jeg sydde min Vestfolddrakt for over tjue år siden. Husker jeg var høygravid mens jeg satt og broderte linblusen og forklet mitt. Min store mage fungerte utmerket som sybord for mine håndarbeider. Jeg er veldig glad i bunaden min. Med sitt røde liv og sorte stakk med vevde bånd, er den en enkel og klassisk drakt.
I vår familie var det ikke bare jeg som var spent på om bunaden passet i år, det var den yngste jenta også. Hun har hatt en Rondastakk de siste årene, men nå var den blitt for liten, ingen ting mer å legge ned eller ta ut i sidene. Heldig for oss hadde kusinen vår vokst ut av sin Rondastakk. Nå må jeg bare gjøres noen tilpasninger, så blir minstefrøkna veldig fornøyd.
 
Kusinen vår skal få en ny modell av en gammel Vestfolddrakt til sin konfirmasjon, jeg gleder meg veldig til å se den på henne. Det er min flinke mor som har sydd denne drakten. Tror mormor også var litt spent om drakten passet ved siste prøving, for sånne ungjenter kan godt finne på å vokse fem- ti centimeter i løpet av en vinter.
Når eldstejenta vår skulle konfirmeres valgte hun seg Jubileumsdrakten. Jeg hadde stor glede av å sy den til henne. Med sølje fra Huldresølv og skjerf og bånd fra Tyrihans er Jubileumsdraktem et flott festantrekk.
I fjor når jeg på nytt skulle sy bunad til F, var det ikke lenger lov å kjøpe materialpakke for å sy Jubileumsdrakten selv. Jeg ble kjempelei meg, men uansett hvor mye jeg tryglet og bad, nyttet det ikke. Nå var den kun å kjøpt ferdigsydd.
I vinduet til Haugtussa i Oslo lå det en nydelig sølje fra Huldresølv som het Eidsvoll. Da vi så den, ble vi enige om at vi lager vår egen festdrakt. Mønsteret fra Jubileumsdrakten hadde jeg tatt vare på, og med fargene fra stenene i søljen plukket vi ut stoffer og bånd som konfirmanten likte.
På den måten endte vi opp med en flott drakt, spesielt laget til henne. Legg merke til de utrolig flotte knappestøvlene i kalveskinn. Begge jentene har slike støvler, og de skryter av at de er virkelig gode å gå i.
Håper å få tatt mange fine bilder av bunadskledde jenter til søndag, titt innom på mandag, hvis du vil se oss alle sammen!

2 kommentarer:

  1. Jeg kan skrive under på at F var veldig flott i sin festdrakt under konfirmasjonen. Skryt til designeren for kreativitet og godt håndarbeid. Har også notert meg bak øret en liten kommentar vi "voksne jenter" fikk fra bloggerens mor, der vi sto presset og snørt inn i hver vår bunad ....så i år håper jeg at vinterens treningsrutiner har gitt oss litt mer pusterom i festantrekkene våre kjære H :-)

    SvarSlett
  2. Må henge meg på Kathrine, F er så flott i festdrakten sin og du en veldig flink mor til å sy. Likte bilde av F hvor du kan se skoene til drakten, for de er fine!

    SvarSlett