mandag 13. april 2015

Lammegryte


Middag til mange?
Da kan denne oppskriften være en løsning!
Hos oss har det vært en innholdsrik helg, med familiebesøk og til tider mange til bords.
Da syns jeg det er veldig praktisk med en gryterett.
Denne gangen valgte jeg en gryte basert på lammekjøtt. Lot meg inspirere av oppskrift jeg nylig fant i ukeblad, på venteværelset på et legekontor.


Friske urter, salt og krydderblandingene fra O& Co, hvitløkpuré og en god olivenolje er viktige ingredienser på kjøkkenet mitt. Urtene er i tillegg til å smake godt i maten, et hyggelig innslag på kjøkkenbenken. Mine gamle krydderkrukker fra Jamie Oliver, kom til heder og verdighet og passet perfekt i størrelse til disse små plantene. 


Lammegryte m hjemmelaget tzatziki

6 porsjoner
ca. 25 minutter + tid i ovnen

Dette trenger du:

Ca 2 kg lammelår i skiver
3 gulrøtter
2 gule løk
1 ss hvitløkpuré
2 bokser hakkede hermetiske tomater
2 dl lammekraft
1 ss tørket oregano
ca 900 g store hvite bønner
1 dl frisk oregano
1 dl hakket dill
150 g fetaost
1 ½ dl sorte oliven
2 ss O& Co`s salt og krydder for kjøtt
smør til steking

Ildfast form
200 ° i ca 2 timer

 tzatziki

1 ½ agurk
flaksalt
1 ts hvitløkpuré
3 dl gresk jogurt
2 ss olivenolje
nymalt pepper

Slik gjør du:

Start med å kutte kjøttet i små terninger og brun det i en stekepanne, krydre med salt og krydderblandingen. Legg kjøttet over i en ildfast form.
Skrell, og skjær gulrøtter og løk i passende biter. Legg grønnsakene rundt kjøttet. Bland tomater, lammekraft, hvitløkpuré og den tørkede oreganoen og hell det dette over kjøtt og grønnsaker.
Bruk lokk eller dekk den ildfaste formen med aluminiumfolie. Stek til kjøttet er mørt ca 2 timer. Skyll bøndene og la dem renne godt av. Bland bønner, fersk oregan og dill i formen og stek ytterligere i 10 min uten folie. Smak til med ev mer salt og krydderblanding. Ta gryten ut av ovnen og strø over smuldret ost og oliven.
Riv agurken med ostehøvel el. Legg den i en sil og bland med salt. La det trekke i ca 30 min. Press ut væsken. Bland agurken med resten av ingrediensene og smak tzatzikien til.

Server retten varm og nystekt med tzatziki og din favorittsalat!

Jeg fikk igjen litt rester, det ble kveldsmåltid til sulten gjest som stakk innom!3 kommentarer:

  1. Takk for oppskrift. Når vi har lammestek kan det gjerne bli en del kjøtt igjen hvis ikke familien er på besøk. Da lager jeg lammegyte på restene. Den blir også meget god.

    SvarSlett
  2. Denne oppskriften skal jeg prøve, men hvor får jeg tak i en bonde jeg kan skylle ? "Skyll bøndene og la dem renne godt av"- Hilsen KathineR

    SvarSlett
  3. Noe dritt med å blogge fra ipad er den hjelpsomme autokorrekturen. Skal prøve å følge litt bedre med. Full skjerpings og bruk alltid briller.

    SvarSlett