onsdag 10. august 2011

Rubinrød ripsgelé


I går ble ripsbuskene i hagen vår, tømt for røde bær. Buskene våre bar ikke så mye bær denne sommeren. Da er det viktig å å lage noe riktig godt! Valget var veldig enkelt, vi kokte 6 liter deilig ripsgelé. Det blir godt å hente opp, for å kose seg med utover høsten og vinteren. 


Jeg må innrømme, at jeg ikke er like flink som min mor, til å sylte og hermetisere. Har mange gode barndomsminner fra min mors kjøkken. Der var det stor aktivitet på ettersommeren. Kan huske vi hermetiserte både plommer og pærer. Vi forvellet brekkbønner og la ned sure agurker på glass. 
Syltetøy var et helt kapittel for seg. Det ble laget mye rødt syltetøy, vi rørte jorbær og bringebær. Kirskebærsylttøy, rips og solbærgelé var også klassikere. Eplene ble brukt til eplemos og gelé. Kjellerboden var et flott skue, med hyllene stappfulle av godsaker. 
Oppskriften til min ripsgelé, er hentet fra min mors gamle matstellbok, fra den gangen hun gikk på husmorskolen.

 

Veldig enkel og grei; Bærene skal renses og veies. Så er det 2 dl vann pr kilo bær. Dette skal gies et oppkok, la småkoke til bærene har skitet farge. Da skal bærsaften siles av. Jeg bandt et gammelt glasshåndkle over en bøtte, for å sile bærene. Mål opp bærsaften, og beregn 750 g sukker pr liter. La saft og sukker koke sakte opp under omrøring. Alt sukkeret skal være oppløst, før det begynner å koke. Skum av, og la småkoke ca 20 min. Ta en geléprøve (rynkeprøve), for å sjekke at den har blitt stiv. Helles på varme glass, før de settes kaldt til oppbevaring.

1 kommentar:

  1. Ja dette vekket også minner hos meg kjære H. Så heldige vi var som hadde mødre som tok vare på markens grøde og serverte oss syltetøy og andre godsaker stappfulle av smaker og vitaminer vinteren lang. Godt at det er noen som deg som tar vare på de litt omstendelige og tidkrevende opperasjoner og tradisjoner...vi andre løper til butikken i all enkelthet :-) Hilsen KathrineR

    SvarSlett