torsdag 8. desember 2011

JulemedisterHva serverer du på Julaften?
Det er mange tradisjoner rundt om, og det er vel det det dreier seg om. Enten det er å skape sine egne eller holde på de gamle tradisjonene. Hvis du serverer ribbe i jula, hører det med medisterkaker. Dette er enkel mat å lage. Jeg steker gjerne kakene i god tid før julaften og putter dem i fryseren. 
Lager du dobbelt oppskrift har du til en ekstra middag, som en liten forsmak på julematen.

Julemedister

25-30 medisterkaker
ca 15 min + tid til steking
 
Du trenger:

1 ½ kg medisterdeig
7 ts salt
7 ss potetsmel
1 ts pepper
¾ ts muskat
½ ts ingefær
½ l melk

Slik gjør du:

Ha medisterdeigen i en matprosessor, tilsett salt og miks det sammen. Tilsett resten av ingrediensene og spe ut deigen med melken til en passe fast deig. Ikke miks for fort eller lenge, da blir deigen for fin. Du skal lage medisterkaker, ikke farsekaker!
Varm opp stekepannen, har du teflonpanne trenger du ikke stekefett, medisterdeigen er fet nok i seg selv. Form små kaker med en spiseskje. Dypp gjerne skjeen i en kopp med vann mellom hver  kake du former, dette letter arbeidet med å lage pene kaker. 
Stek dem pent gyllenbrune, vend dem av og til i pannen for jevn bruning. Ha de i en ildfast form etter hvert som kakene blir ferdig. Ettervarmen fra stekingen er med på å la medisterkakene bli gjennomstekte. 
Husk! Det smaker veldig godt med en medisterkake på gaffel til kokken, eller andre som lar seg friste av den gode lukten fra stekingen.
Vent med å fryse ned medisterkakene til de har blitt kalde.

En vandrehistorie i vår familie, handler om den jula min far skulle steke medisterkakene.
Dette var vanligvis min mors jobb, men siden hun jobbet lange dager i en interiørbutikk, fikk han jobben i stedet. 
Far lagde ferdig deigen, og  stekte flotte kaker. Om han tok seg en prøvesmak, sier historien ingenting om. Da vi satt der på julaften, fikk han masse skryt av alle rundt bordet, dette var flotte medisterkaker. Veldig gode på smak, men kanskje litt vel salte…. Med mange gjester til julemiddagen, hadde han doblet oppskriften, og antakeligvis gått surr i tellingen av antall teskjeer med salt. 
Håper du vil prøve min oppskrift, den er gjennomprøvd gjennom flere generasjoner!
Lykke til!

Juleklem fra Hanne
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar