onsdag 29. februar 2012

Min mars måned


Endelig litt tid for sømarbeid!
Noen dager blir det ikke tid til å være kreativ. Blir det for mange slike dager etter hverandre, savner jeg å holde på med noe med hendene mine.




Jeg blir i så godt humør når jeg kan dukke ned i stoffrestene mine.
Elsker å sette sammen farger og mønster på nye måter. Morsomt å se at det kan bli noe helt nytt av stoffer som aldri var kjøpt for å høre sammen. 




Har fortalt tidligere at jeg holder på å sy en quiltekalender fra Art to heart. Forfatterinnen av boken heter Nancy Halvorsen, hun er en veldig serviceminded dame. I boken er mars måned representert med en trekløver i anledning St. Patricks day. Det er en høytid jeg ikke har noe forhold til.




Så jeg sendte en mail til henne og spurte om hun hadde et annet forslag til motiv for mars måned. Det tok mindre enn tolv timer før jeg fikk  hyggelig svar, samt mønster av en tulipan.
Dermed måtte jeg i hurten sturten bestille pastell broderinggarn fra Bird brain design. 
Skal sette meg ned med håndsøm mens jeg ser Lillyhammer på tv.
Håper alle får trivelig kveld!
So long...

mandag 27. februar 2012

På gamle stier


Hallo, det er mandags morgen!
Slutt på vinterferien, og tilbake til hverdagen.




Været i månedskifte februar/ mars kan være veldig upålitelig.
I går var det nydelig vårvær, med sol og fin varme i lufta. I dag er det grått og sneen laver ned.
Men følelsen av godvær og gårsdagens tur til barndommens favorittsted, sitter fremdeles i kroppen.
Litt overoptimistisk tittet jeg etter blåveisen, men det var selvfølgelig alt for tidlig.




Lurer du på hvor jeg har vært i helgen?
Bildene er tatt på Østerøya i Sandefjord, nærmere bestemt på Namløs. 
På disse svabergene har jeg tilbrakt mange barndomssomrer. 
Alltid koselig å ta en rusletur ned til skjæret og minnes deilige sommerdager som ble tilbrakt der som liten. 




Noen dager borte pleier som regel å resultere i fornyet arbeidslyst og virketrang, så nå er det bare å hive seg over dagens mange gjøremål.




torsdag 23. februar 2012

Hva med litt sushi?



Hallo, sent torsdagskveld!
Sitter du og pønsker på hva du skal lage til middag lørdagskvelden?
Hvorfor ikke lage sushi, det er ingen heksekunst å få til og smaker veldig godt!
Du finner alt du behøver i en normalt godt utstyrt dagligvarebutikk. 
Det er bare å kjøpe et startkit med alt du trenger for å komme i gang som sushikokk!




Hvis du vil lage Maki, som er ruller med noritang rundt sushiris fylt med rå fisk, grønnsaker eller skalldyr, trenger du en bambusmatte til å rulle sammen alle ingrediensene. Skal du lage Nigri som er en liten risball med topping av rå fisk og skalldyr, trenger du strengt tatt ikke noe annet enn sushiris, litt eddik og din favoritt topping. Så må du selvfølgelig ha soyasaus, wasabi og syltet ingefær som tilbehør. 




Jeg leste at misosuppe var godt til sushi, så det er det ungdommen sitter og slurper i seg. Mener også å ha hørt at det er lov å smatte og søle for å vise at man setter pris på maten, hvis man skal gjøre det på skikkelig japansk vis.
食欲 ( God apetitt!)



tirsdag 21. februar 2012

Hurra for den som fyller år!



I dag har vi feiret bursdag her hjemme! 
Sønnen ble tjueto år i dag og det måtte selvfølgelig markeres.
Kall meg gjerne barnslig som bare måtte sy den morsomme bursdagskakelappen til gutten min. Men, han var den første som hadde bursdag etter at jeg startet sømprosjektet med kalenderquilten
Har ennå ikke alle lappene med datoer ferdig, men er godt i gang. Snart skal måneden mars syes, det blir en fin rosa tulipan som skal hilse mars og våren velkommen. 
For de som er over middels interessert kan jeg fortelle at jeg bestilte kalenderstativet mitt fra www.ackfeldwire.com. Tok en liten uke fra jeg hadde bestilt stativet til jeg kunne hente det på posten.



Daimiskake er bursdagsbarnets favoritt! I dag ble de bakt i små porsjonsformer av silikon. Det fungerte ypperlig, reduserte bare steketiden på kakene til det halve. Det var min kjære F som kunstferdig dekorerte iskremen  på hver lille kake ved hjelp av kakesprøyte, før vi til slutt pyntet med daimkuler. Alle kakene forsvant som dugg for solen!

søndag 19. februar 2012

Fastelavnssøndag

 


God søndag!
Det har vært deilig solskinns vær  i Oslo i dag, nesten sånn at vi fikk litt vårfølelse når vi var "trillepiker" i formiddag.



Hva smaker vel bedre enn fastelavnsboller etter en lang spasertur?
Jentene mine og jeg hadde koselig babybesøk på kjøkkenet mens vi gjorde klart til årets fastelavnsbollespising. 
Slike hyggelige stunder er noe av det beste som finnes! 
Håper din søndag også har vært bra!


torsdag 16. februar 2012

Tradisjon i vakre stoff og bånd


Det sner, det sner tiddelibom.
Men, på radioen sier de at det vil gi seg iløpet av formiddagen og at det vil bli så mye som tre pluss grader.
Jeg skrur alltid på radioen på kjøkkenet når jeg lager frokost. Hvordan er dine vaner om morgenen?




I dag får du en liten snik-peak av de flotte stoffene, som har blitt kjøpt inn for å sy "stas tøy" til barnebarnets navnedag.
Mange driftige damer rundt om i Norge med interesse for gamle tradisjoner og håndarbeidsteknikker har begynt å lage dåpskjoler basert på gamle plagg og dåpstøy.
Første gang jeg så disse flotte kjolene, var for tre år siden da jeg besøkte Haugtussa for å kjøpe bunadstoffer. Siden den gang har jeg lest flere artikler om disse festplaggene og blitt mer og mer fascinert. 




I gamle dager sparte man ikke på konfekten når det skulle lages klær til høytidsdagene.
Dåpsluene bærer tydelig preg av dette, pyntet som de er med blonder, kniplinger og bånd i vakre farger.



Nå skal jeg i gang å lage vår families variant. 
Det vil bli en lang kjole av det gylne silkestoffet, mens brokaden i rosa skal bli til en "smekke". Lua blir sydd i tre deler av både silke og brokade. Alt skal selvfølgelig pyntes med de vakre båndene. 
Er på utkikk etter en hvit blonde og silkebånd til sløyfer, men har en plan om hvor jeg kan få tak i dette.
Siden dette skal bli til ei lita tulle, valgte vi rosa brokade. Hvis det kommer et guttebarn senere, får jeg sy en blå variant også. 
Gleder meg til å gå i gang med arbeidet- og ikke minst til å se det ferdige resultatet.

mandag 13. februar 2012

Moro med origami



Hvorfor ikke lage noe i papir? 
Til pynt og nytte, eller som en liten Valentinoppmerksomhet til en du er glad i?


Hadde du en fin dag i går?
Februar er en måned med mulighet for litt ekstra kos, for oss som er glad i merkedager. Hvem liker vel ikke å bli satt litt ekstra pris på?
I år kom disse dagene veldig tett, morsdag i går og Valentin i morgen.



Jeg ble kraftig bortskjemt i går.
Har jenter som kjenner mammaen sin veldig godt. Koselig tekopp, hjerteformet sil, bjørnebærte og ny kakebok fra the hummingbird bakery.
Selv om jeg har erklært "nei til det søte liv" og hundredagerskrigen, tror jeg at jeg må prøve en av oppskriftene i kakeboken i morgen. Må glede noen jeg er glad i med kake til kaffen.




Har allerede laget noen små bokmerker i origami, de blir min lille Valentingave til noen jeg er glad i.
Hvis du har lyst til å lage dine egne bokmerker finner du mye morsomt på YouTube. Jeg har brukt vanlig kopiark, koselige mønster fant jeg også på nettet. 
Vimplene ble til ved ren innskytelse, fikk meg ikke til å kaste papirremsene som ble igjen. 
Lykke til!

søndag 12. februar 2012

Litt velvære!


God søndag ønskes til alle! 
God morsdag ønskes spesielt til alle medsøstre med barn!
Har akkurat spist en god frokost stelt i stand av mine to yngste døtre. Koselig gave har jeg fått, og er klar til å få besøk av mitt lille barnebarn. 



I går tok vi oss en tur på Vestkantbadet, en liten oase av en svømmehall i Oslo sentrum. 
Den flotte mosaikkveggen er laget er Per Krohg. 
Deilig å kunne svømme i vann som holder 30 grader når det er minusgrader ute. Kjente meg som et nytt og bedre menneske etter å ha svømt og tatt badstue. 

fredag 10. februar 2012

Happy friday!

 


God morgen og god fredag!
I dag kan jeg by på en deilig kopp te og scones. 
Smaker så godt, og kan være et fint valg til en koselig venninnelunch eller en annen liten hverdagstund som skal nytes.
Det fine med scones er at de ikke inneholder gjær, og dermed er raske å lage. Har du det som trengs av ingredienser kan du spise dette lekre bakeverk om en halv time!




Scones med rosiner og pinjekjerner

14 scones
ca 30 min.

Dette trenger du:

7 ½ dl hvetemel
1 ts salt
4 ts bakepulver
100 g kaldt smør
3 dl melk el. kulturmelk
ca ½ dl pinjekjerner
ca 1 dl rosiner

250° i 10-12 min

Slik gjør du:

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, bruk gjerne matprosessor.
Tilsett smøret, smuldre smøret i det tørre. Hell i melken, og arbeid alt raskt sammen. Bland i pinjekjerner og rosiner til sist. 
Klapp deigen til 1,5 cm tykkelse. Bruk et glass til å stikke ut kakene, som legges på et stekebrett, dekket med bakepapir. Husk på å mele kanten på glasset med jevne mellomrom, det gjør det enklere å stikke ut fine runde scones. 
Stekes i 10-12 min. midt i ovnen. Serveres nystekte med smør og appelsinmarmelade. 

For noen år siden var jeg stor Ricky Martin fan, jeg mener big time. Men så roet det seg ned både rundt Ricky Martin og med min begeistring for ham. I går hørte jeg på ny musikk med latinokongen, - It made me feel good!

torsdag 9. februar 2012

Hvilken dag er det i dag?



Jo da, jeg vet det er torsdag.
Ingen fare, har full kontroll!

Det er verre når det har vært ferie lenge, men da er det ikke like viktig å ha stålkontroll på ukedagene.


Min nylig påbegynte kalender viser riktig dato i dag. 
Men, jeg klarer nok ikke å produsere datolapper slik at jeg er ajour første måneden. Målsettingen får være rett dato annenhver dag i februar.
Pakke med kalenderstativet kom i går, så da var det bare å skynde seg. 
Først med å dra på postkontoret mens jeg allikevel var ute for å kjøre jentene til korpset. Måtte en liten tur innom blomsterbutikken også, syns kalenderen min fortjente å få følge av en vakker hortensia. Deretter dro jeg hjem å sy ferdig datolappen med tallet ni.




Jeg liker godt håndarbeider med applikering. 
Morsomt å lete blant stoffrestene mine for å finne farger og mønster som jeg syns kan passe godt sammen.
Denne gangen har jeg gått til innkjøp av grønt og turkis til datolappene, de skal få være i samme farge.
Jeg har bestemt meg for å benytte både ull og bomullsstoffer. Gjorde det på babyquilten tidligere i vinter og  det ga en fin effekt. 
Ullstoffene har jeg bestilt på nett fra BirdBrainDesign, derfra kommer også tråden jeg benytter til å sy tungesting og quilte med. 
Jeg har lett etter slike ullstoffer i quiltebutikker her hjemme, men har ikke lykkes. Rart egentlig! Vi som bor i et vinterland burde føle tilhørighet til og glede av å benytte disse gode ullstoffene, som er laget spesielt for oss som elsker å quilte. 
Men så lenge de bare er noen tastetrykk unna, så bestiller jeg dem på nett. Etterpå kan jeg gå å glede meg til å få pakke i posten. 


Ha en fin dag, sola skinner i Oslo! 

 


mandag 6. februar 2012

God frokost!



Det er mandag og ny uke!
Dagen begynner med at vekkeklokka ringer klokka syv i vår familie. Da er det å løfte på dyna og krype ut av den varme senga.
Frokost er en viktig start på dagen! Har du en favoritt, noe du må spise eller drikke for at dagen skal starte bra?




Den siste uken har vi brutt mot frokosttradisjonene våre og spist havregrøt istedet.
Den varme grøten har smakt ekstra godt nå som det har vært litt kjølig i huset om morgenen. 
Med en porsjon havregrøt i magen er du behagelig mett lenge. 
Verdt å prøve hvis du trenger litt forandring på morgenritualet. 
Ha en fin dag og en god start på den nye uken!



søndag 5. februar 2012

Skvis den litt hardere!



God søndags formiddag!
Har du vært ute og måket sne i dag? 
Det har jeg! Rett etter frokost, tok datteren min og jeg morgentrimmen ute på gårdsplassen. Puh, nå er det gjort!  



Jeg har fått dilla på å lage mitt eget lille glass med ferskpresset appelsinjuice. Det smaker himmelsk godt og kan virkelig anbefales. En appelsin delt i to, en sitruspresse, kanskje en skvis sitron eller lime og isbiter- det er det som skal til.



Rent hypotetisk hva ville du valgt, snemåking eller gressklipping ?
Jeg mener, hva liker du best?
Begge deler er jo et must, hvis man har hus og hage, og ikke har snefreser eller robotgressklipper.
De som kjenner meg godt, vet hva jeg hadde svart og at jeg akkurat nå gleder meg veldig til våren kommer.

fredag 3. februar 2012

Hey there good looking



Hva skal du ha til middag på lørdagskvelden?
Kan jeg få komme med et lite forslag?
Nå på vinterstid frister det med en god varm og kraftig gryterett, rik på smak!
Skal du på hyttetur kan denne retten lages ferdig på forhånd og bare settes i ovnen 20 minutter før servering. Lager du dobbelt porsjon har du mat til mange gjester, eller en rest du kan varme dagen etter. 
Drikke ved siden av er ikke vanskelig. Hva med et glass godt øl eller en fin Amarone vin? Begge deler passer godt i glasset.
Da jeg fikk nytt kjøkken spanderete jeg på meg en Gourmetpanne med serveringslokk fra Miele. Den passer selvfølgelig i rillene på stekeovnen. Jeg har hatt masse glede av denne pannen og det er alltid morsomt å løfte av lokket når gjestene sitter sultne til bords.




Hva det er under lokket denne gangen, lurer du kanskje på?
Jo, det er en variant av Shepards pie. Ikke med lammekjøtt denne gangen, men med storfekjøtt som har fått godgjøre seg i kjele under lokk og blitt mørt og godt.
Oppskriften er som følger.




Sheperd´s pie

6 porsjoner
40 min + 1 ½ time koketid + tid i ovnen

Dette trenger du
600 g flatbiff
2 stor løk
2 gulrøtter
200 g sellerirot
3 ss tomatpuré
1 boks hermetiske grovhakkede tomater
4 dl vann
frisk timian
2 laubærblad
olje til steking
salt og nykvernet pepper

Mos
800 g poteter
2 pastinakkrøtter
½ dl melk
3 ss smør
1 eggeplomme
½ ts salt og nykvernet pepper

ildfastform
250º i 20 min
Slik gjør du
Skjær kjøttet i små terninger og grovhakk løken. Skrell og skjær sellerirot og gulrot i små terninger. Brun kjøtt og rotgrønnsaker i en stor gryte, gjerne i flere omganger. Ha i knuste tomater, tomatpuré, vann, timian og laubærblad i gryten. La alt småkoke til kjøttet er mørt, det tar ca 1 ½ time.

Skrell og skjær poteter og pastinakk i biter. Kokes i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet og mos med en potetmoser. Tilsett smør, melk og eggeplomme, visp til en luftig mos. Smak til med salt og pepper. Hell gryten over i en stor ildfast form, dekk med potetmos. Dryss 1 ss hakket timian over og gratineres midt i ovnen.